Nasze wina
Każdy wybierze coś dla siebie z naszej szerokiej gamy win owocowych.
Wytrawne/Półwytrawne
Wino aroniowe półwytrawne
Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Wino aroniowe wytrawne
Wino z aronii to wytrawny trunek o głębokiej, ciemnej barwie i wyrazistym charakterze. Jego smak wyróżnia się harmonijnym połączeniem delikatnej cierpkości z subtelną owocową nutą, typową dla aronii. Dzięki intensywnemu aromatowi i bogatemu bukietowi, doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami, takimi jak czerwone mięsa, dziczyzna czy dojrzałe sery. To wino, które zachwyca swoją elegancją i pozwala odkryć unikalny smak natury w najbardziej szlachetnej formie.
Wino śliwkowe półwytrawne
Słońca promienie, szelest wiatru i aksamit śliwki w butelce korkiem zamknięto. Magia receptury, czar owocu i bogactwo wrażeń przeniesie Cię w krainę letniego szaleństwa.
Wino z Czarnego Bzu półwytrawne
Z dojrzałych owoców czarnego bzu powstało doskonałe wino półwytrawne. Dzięki tradycyjnej fermentacji stworzyliśmy trunek o wyjątkowym smaku. Właściwości owoców czarnego znane są od dawna. Do najważniejszych należą działania napotne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i odtruwające. Z owoców zazwyczaj wykonuje się odwary używane do leczenia migreny, nerwobólów, chorób reumatycznych i neurologicznych, a dzięki ich własnościom odtruwającym także przy zaburzeniach przemiany materii. Wyciągi z owoców czarnego bzu mają także słabe działanie przeciwbólowe. Mogą być używane do przemywania jamy ustnej po usunięciu zęba i przy porażeniu nerwu twarzowego. W 2013r. Wino z Czarnego Bzu zostało wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność w programie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wino gruszkowe wytrawne
Z dojrzałych owoców gruszki powstało doskonałe wytrawne wino o łagodnym smaku. Dzięki tradycyjnej fermentacji stworzyliśmy trunek o wyjątkowym smaku. Właściwości i wartości gruszki są doceniane od wieków. Owoce gruszki, jako jedne z nielicznych, zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają także bor, który wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia możliwości koncentracji. Ponadto gruszki zapobiegają rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu.
Słodkie/Półsłodkie
Wino wiśniowe to potęga tradycji wydobyta z wielkopolskich sadów. Zniewalający smak uwodzicielskiej wiśni zamieniony został w rubinowy aromatyczny trunek. Owoce wiśni zawierają dużo kwasów organicznych, zwłaszcza kwasu jabłkowego, cytrynowego i oksalowego. Wśród węglowodanów, występujących w niewielkiej ilości, dominują fruktoza i glukoza. Swój kwaskowato-cierpki posmak owoce zawdzięczają garbnikom. Wśród rozmaitych witamin, które znajdziemy w wiśniach, pierwsze miejsce zajmują witaminy C i PP, prócz tego warta odnotowania jest obecność witamin z grupy B. Polecane przy chorobach serca i krążenia, wątroby oraz nerek, korzystnie oddziałują kwaśniejsze odmiany wiśni, które poprawiają też apetyt i regulują trawienie. Wino wiśniowe zostało nagrodzone złotym medalem za najwyższą jakość na XVI Ogólnopolskim Konkursie Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich
Wino wiśniowe słodkie
Słońca promienie, szelest wiatru i aksamit śliwki w butelce korkiem zamknięto. Magia receptury, czar owocu i bogactwo wrażeń przeniesie Cię w krainę letniego szaleństwa.
Wino śliwkowe słodkie
Truskawki aromat, wyrafinowany smak, słodyczy głębia, zamknięta w butelce domowego wina, która przeniesie w krainę letniego szaleństwa zapewniając niezapomniane doznania w gronie osób bliskich sercu.
Wino truskawkowe słodkie
We wnętrzu ideał tworzą, świeżość mięty ze złota jabłonią. Raz tej pary skosztujesz, a poczujesz beztroską lekkość rześkiej bryzy. Słoneczny trunek stworzony z pasją, by mógł zachwycać wszystkich, którzy umieją się cieszyć każdym nadchodzącym dniem. Najlepsze do spożycia mocno schłodzone.
Wino jabłkowe z miętą słodkie
Sprawdzona receptura wydobywa z owoców bogactwo smaku i aromatu. Wieloletnie tradycje sadownicze w Polsce, warunki klimatyczne oraz naturalne bogactwo owoców czarnej porzeczki sprawiają iż wino ma jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Owoce czarnej porzeczki zawierają trzy razy więcej witaminy C niż czerwonej, a także witaminy A, C, B1, B2, B6, E, H, PP, błonnik, pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne, Ca, Fe, Mg. Owoce tej porzeczki stosuje się przy reumatyzmie, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i nerwowym. Neutralizuje działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiega powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia. W skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli. Wino z czarnej porzeczki zostało w 2006r. wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wino z czarnej porzeczki półsłodkie
Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Wino aroniowe półsłodkie
Wino o niespotykanej, bardzo intensywnej czerwonej barwie. Wspaniale uwydatnia walory smakowe owoców czerwonej porzeczki. W wydaniu półsłodkim stanowi idealną parę wraz ze słodkimi deserami.
Czerwona porzeczka
Białe wino z owoców mirabelki charakteryzujące się wyjątkową słodyczą. Stworzone od podstaw z tego wdzięcznego, nieco zapomnianego owocu pozwala na sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa.
Owoc mirabelki
Frizzante z czerwonej czereśni to lekkie, delikatnie musujące wino, które urzeka swoją owocową słodyczą i świeżością. Wyprodukowane z soczystych czereśni, łączy w sobie intensywny aromat dojrzałych owoców z subtelnymi bąbelkami, które dodają mu lekkości i witalności. Idealnie sprawdzi się serwowane schłodzone, podkreślając charakter deserów, owocowych przystawek czy chwil relaksu w gronie najbliższych. To propozycja dla tych, którzy cenią połączenie naturalnej słodyczy z orzeźwiającą lekkością musującego trunku.
Frizzante czerwona wiśnia
Wino z jagód to głęboki, rubinowy trunek o intensywnym aromacie leśnych owoców. Słodycz dojrzałych jagód idealnie współgra z ich charakterystyczną nutą kwasowości. Każdy łyk przywołuje wspomnienie letnich spacerów po lesie, wypełnionych zapachem świeżych owoców. Wino to doskonale podkreśla charakter deserów, zwłaszcza na bazie czekolady i owoców, a także sprawdzi się jako samodzielny trunek w chwilach relaksu.
Wino z jagód
Wino z zielonej gruszki to subtelne połączenie naturalnej słodyczy owocu z orzeźwiającą kwasowością. Powstaje z dojrzałych gruszek, które nadają mu delikatny aromat i aksamitną strukturę. Dzięki bogactwu witamin, takich jak witamina C, oraz cennym minerałom, wino to zachowuje esencję owocowej świeżości. Jego wyważony smak i lekki bukiet sprawiają, że doskonale komponuje się z deserami, serami lub lekkimi daniami, podkreślając ich charakter i dodając nuty elegancji.
Wino z zielonej gruszki
Ekologiczne
Wino z dzikiej róży słodkie
Słodki aromat owoców dzikiej róży zaklęty w domowym winie. Stare receptury oraz tradycyjne metody fermentacji zamieniają zdrowe, ekologiczne owoce w trunek o wykwintnym aromacie, oryginalnym smaku i subtelnej barwie. Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzięki obecności flawonoidów owoce róży działają także żółciopędnie i rozkurczowo. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i chorobach zakaźnych.
Wino jarzębinowe słodkie
Charakterystyczny smak czerwonej jarzębiny dojrzewającej wśród krajobrazów Polski. Tradycyjną, sprawdzoną recepturą zamieniamy świeże owoce w złocisty trunek o niepowtarzalnym bukiecie, oryginalnym smaku i blasku magii. Zawierają kwasy organiczne jak jabłkowy, parasorbowy, a także glukozę, fruktozę, witaminę C, garbniki i pektyny. W lecznictwie ludowym wyciągi z owoców jarzębiny stosowane były dla wzmocnienia pracy serca, a ponadto stosuje się je w stanach zapalnych nerek, kamicy moczowej, a także w zaburzeniach krążenia obwodowego.
Wino aroniowe wytrawne
Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Wino z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki wyprodukowano z ekologicznych owoców, których wyraźna kwasowość przeplata się z delikatną nutą słodyczy, tworząc głębokie i harmonijne wino o bukiecie charakterystycznym dla tego szlachetnego krzewu.
Wino jabłkowe półwytrawne
„Jabłonie na skraju sadu …” Szepnęła szlachetna jabłoń … winu ze złotych jabłek się pokłoń, ono skrywa w sobie tajemnicę starych sadów.
Jabłko to tradycyjny polski owoc, bogaty w witaminy, znany od wieków w polskiej kuchni. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów tego owocu na świecie. Wino jabłkowe wyprodukowane z ekologicznych jabłek z polskich sadów, charakteryzuje unikatowy smak i charakterystyczny złoty kolor, złoty kolor jabłek to symbol władzy i bogactwa.
Grzaniec
Harmonia smaku powstała na bazie wina aroniowego z dodatkiem ekstraktu ziołowego, przypraw korzennych, przełamanych nutą goździków, cynamonu i wanilii. Spożywać zgodnie z zaleceniami: w glinianych naczyniach, w blasku świec, przy ognikach kominka.
Wino grzane aroniowe
Jabłecznik to lekki, delikatne i aromatyczne wino jabłkowe z dodatkiem cynamonu, przełamane kwiatową nutą. Spożywany na gorąco w temp. 45-50°C uwolni energię i pozytywne emocje.
Wino grzany jabłecznik
Grzaniec śliwkowy to wyjątkowy trunek, który otula ciepłem i wprowadza w świąteczny nastrój. Wyprodukowany z dojrzałych śliwek, urzeka głębokim, owocowym smakiem, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Każdy kieliszek przywodzi na myśl zimowe wieczory spędzone przy kominku, migoczące światełka choinki i radosną atmosferę świąt. Doskonale rozgrzewa i pozwala poczuć magię wyjątkowych chwil w gronie najbliższych.
Wino grzane śliwkowe