Mojito na bazie wina jabłkowego
Kruszon na bazie wina z dzikiej róży
Wstrząśnięta porzeczka
Drink na bazie wina z cz. porzeczki lub truskawki
Drink na bazie wina śliwkowego
Drink na bazie wina truskawkowego
Drink na bazie wina wiśniowego
Z dzikiej róży
Wino z dzikiej róży pasuje do kuchni azjatyckiej (zwłaszcza wieprzowiny) jako składnik do przygotowania potraw, dań z migdałami (np. do prażonych migdałów), wędzonych ryb (tłustych), wędzonych mięs, lodów, ciast, deserów.
Truskawkowe
Wino truskawkowe pasuje do sałatek owocowych oraz lekkich sałatek bez sosu lub z sosem cytrynowym (nie z sosem winegret, sosem octowym ani śmietanowym), serów pleśniowych (wytrawnych), sushi (maki, sashimi), ciast, deserów, lodów.
Jarzębinowe
Wino jarzębinowe pasuje do serów pleśniowych (białych, polskich), tapasów (włoskich, wytrawnych), wędzonych mięs (nie słonych), sushi w tempurze, królika, filetu z kurczaka.
Wiśniowe
Wino wiśniowe pasuje do pasztetów, pieczeni, pieczonego mięsa, ciast, lodów, deserów, łososia.
Z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki pasuje do - dziczyzny (zwłaszcza sarniny), jagnięciny, dorsza, pieczeni z lżejszymi sosami, pasztetów (z wątróbek z gęsi, z foie gras), gulaszów (słodkich, np. z marchewką), grzybów, sosów, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości czekolady pow. 70%.
Aroniowe półsłodkie
Wino aroniowe półsłodkie pasuje do kaczki z lekkimi sosami, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości kakao powyżej 70%, ciast, lodów, pasztetów, pieczeni, pieczonych mięs.