Nasze wina

Każdy wybierze coś dla siebie z naszej szerokiej gamy win owocowych.



Wytrawne/Półwytrawne

Wino aroniowe półwytrawne

Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Wino śliwkowe półwytrawne

Słońca promienie, szelest wiatru i aksamit śliwki w butelce korkiem zamknięto. Magia receptury, czar owocu i bogactwo wrażeń przeniesie Cię w krainę letniego szaleństwa.

Wino z Czarnego Bzu półwytrawne

Z dojrzałych owoców czarnego bzu powstało doskonałe wino półwytrawne. Dzięki tradycyjnej fermentacji stworzyliśmy trunek o wyjątkowym smaku. Właściwości owoców czarnego znane są od dawna. Do najważniejszych należą działania napotne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i odtruwające. Z owoców zazwyczaj wykonuje się odwary używane do leczenia migreny, nerwobólów, chorób reumatycznych i neurologicznych, a dzięki ich własnościom odtruwającym także przy zaburzeniach przemiany materii. Wyciągi z owoców czarnego bzu mają także słabe działanie przeciwbólowe. Mogą być używane do przemywania jamy ustnej po usunięciu zęba i przy porażeniu nerwu twarzowego. W 2013r. Wino z Czarnego Bzu zostało wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność w programie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wino gruszkowe wytrawne

Z dojrzałych owoców gruszki powstało doskonałe wytrawne wino o łagodnym smaku. Dzięki tradycyjnej fermentacji stworzyliśmy trunek o wyjątkowym smaku. Właściwości i wartości gruszki są doceniane od wieków. Owoce gruszki, jako jedne z nielicznych, zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają także bor, który wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia możliwości koncentracji. Ponadto gruszki zapobiegają rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu.

Słodkie/Półsłodkie

Wino wiśniowe to potęga tradycji wydobyta z wielkopolskich sadów. Zniewalający smak uwodzicielskiej wiśni zamieniony został w rubinowy aromatyczny trunek. Owoce wiśni zawierają dużo kwasów organicznych, zwłaszcza kwasu jabłkowego, cytrynowego i oksalowego. Wśród węglowodanów, występujących w niewielkiej ilości, dominują fruktoza i glukoza. Swój kwaskowato-cierpki posmak owoce zawdzięczają garbnikom. Wśród rozmaitych witamin, które znajdziemy w wiśniach, pierwsze miejsce zajmują witaminy C i PP, prócz tego warta odnotowania jest obecność witamin z grupy B. Polecane przy chorobach serca i krążenia, wątroby oraz nerek, korzystnie oddziałują kwaśniejsze odmiany wiśni, które poprawiają też apetyt i regulują trawienie. Wino wiśniowe zostało nagrodzone złotym medalem za najwyższą jakość na XVI Ogólnopolskim Konkursie Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich

Wino wiśniowe słodkie

Słońca promienie, szelest wiatru i aksamit śliwki w butelce korkiem zamknięto. Magia receptury, czar owocu i bogactwo wrażeń przeniesie Cię w krainę letniego szaleństwa.

Wino śliwkowe słodkie

Truskawki aromat, wyrafinowany smak, słodyczy głębia, zamknięta w butelce domowego wina, która przeniesie w krainę letniego szaleństwa zapewniając niezapomniane doznania w gronie osób bliskich sercu.

Wino truskawkowe słodkie

We wnętrzu ideał tworzą, świeżość mięty ze złota jabłonią. Raz tej pary skosztujesz, a poczujesz beztroską lekkość rześkiej bryzy. Słoneczny trunek stworzony z pasją, by mógł zachwycać wszystkich, którzy umieją się cieszyć każdym nadchodzącym dniem. Najlepsze do spożycia mocno schłodzone.

Wino jabłkowe z miętą słodkie

Sprawdzona receptura wydobywa z owoców bogactwo smaku i aromatu. Wieloletnie tradycje sadownicze w Polsce, warunki klimatyczne oraz naturalne bogactwo owoców czarnej porzeczki sprawiają iż wino ma jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Owoce czarnej porzeczki zawierają trzy razy więcej witaminy C niż czerwonej, a także witaminy A, C, B1, B2, B6, E, H, PP, błonnik, pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne, Ca, Fe, Mg. Owoce tej porzeczki stosuje się przy reumatyzmie, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i nerwowym. Neutralizuje działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiega powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia. W skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli. Wino z czarnej porzeczki zostało w 2006r. wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wino z czarnej porzeczki półsłodkie

Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Wino aroniowe półsłodkie

Wino o niespotykanej, bardzo intensywnej czerwonej barwie. Wspaniale uwydatnia walory smakowe owoców czerwonej porzeczki. W wydaniu półsłodkim stanowi idealną parę wraz ze słodkimi deserami.

Czerwona porzeczka

Białe wino z owoców mirabelki charakteryzujące się wyjątkową słodyczą. Stworzone od podstaw z tego wdzięcznego, nieco zapomnianego owocu pozwala na sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa.

Owoc mirabelki

Ekologiczne

Wino z dzikiej róży słodkie

Słodki aromat owoców dzikiej róży zaklęty w domowym winie. Stare receptury oraz tradycyjne metody fermentacji zamieniają zdrowe, ekologiczne owoce w trunek o wykwintnym aromacie, oryginalnym smaku i subtelnej barwie. Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzięki obecności flawonoidów owoce róży działają także żółciopędnie i rozkurczowo. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i chorobach zakaźnych.

Wino jarzębinowe słodkie

Charakterystyczny smak czerwonej jarzębiny dojrzewającej wśród krajobrazów Polski. Tradycyjną, sprawdzoną recepturą zamieniamy świeże owoce w złocisty trunek o niepowtarzalnym bukiecie, oryginalnym smaku i blasku magii. Zawierają kwasy organiczne jak jabłkowy, parasorbowy, a także glukozę, fruktozę, witaminę C, garbniki i pektyny. W lecznictwie ludowym wyciągi z owoców jarzębiny stosowane były dla wzmocnienia pracy serca, a ponadto stosuje się je w stanach zapalnych nerek, kamicy moczowej, a także w zaburzeniach krążenia obwodowego.

Wino aroniowe wytrawne

Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Wino z czarnej porzeczki

Wino z czarnej porzeczki wyprodukowano z ekologicznych owoców, których wyraźna kwasowość przeplata się z delikatną nutą słodyczy, tworząc głębokie i harmonijne wino o bukiecie charakterystycznym dla tego szlachetnego krzewu.

Wino jabłkowe półwytrawne

„Jabłonie na skraju sadu …” Szepnęła szlachetna jabłoń … winu ze złotych jabłek się pokłoń, ono skrywa w sobie tajemnicę starych sadów.

Jabłko to tradycyjny polski owoc, bogaty w witaminy, znany od wieków w polskiej kuchni. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów tego owocu na świecie. Wino jabłkowe wyprodukowane z ekologicznych jabłek z polskich sadów, charakteryzuje unikatowy smak i charakterystyczny złoty kolor, złoty kolor jabłek to symbol władzy i bogactwa.

Grzaniec

Harmonia smaku powstała na bazie wina aroniowego z dodatkiem ekstraktu ziołowego, przypraw korzennych, przełamanych nutą goździków, cynamonu i wanilii. Spożywać zgodnie z zaleceniami: w glinianych naczyniach, w blasku świec, przy ognikach kominka.

Wino grzane aroniowe

Jabłecznik to lekki, delikatne i aromatyczne wino jabłkowe z dodatkiem cynamonu, przełamane kwiatową nutą. Spożywany na gorąco w temp. 45-50°C uwolni energię i pozytywne emocje.

Wino grzany jabłecznik

© 2024 Potęga Tradycji, Wszystkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności

Powered by WaZa Studios

pl_PL
Przewiń do góry