Drinki

Mojito na bazie wina jabłkowego

  • 120ml wino jabłko mięta,
  • listki mięty,
  • połowa cytryny,
  • cukier trzcinowy,
  • woda gazowana,
  • "chlust soku jabłkowego",
  • kruszony lód.

Kruszon na bazie wina z dzikiej róży

  • 80ml wina dzika róża,
  • 40-80ml wody gazowanej,
  • kilka malin,
  • 1/8 cytryny,
  • kruszony lód.

Wstrząśnięta porzeczka

  • 80ml wina czarna porzeczka.
  • 0,5 cytryny.
  • 2,5ml sweet&sour.
  • mieszamy w shakerze

Drink na bazie wina z cz. porzeczki lub truskawki

  • 80ml wina czarna porzeczka (lub truskawka),
  • 20ml wódki,
  • 5-10ml syropu brzoskwiniowego,
  • sok pomarańczowy,
  • lód

Drink na bazie wina śliwkowego

  • 120ml wina śliwkowego,
  • 15-20ml wódki z sokiem z cytryny,
  • 2,5ml syropu limonkowego,
  • cytryna,
  • mięta,
  • lód

Drink na bazie wina truskawkowego

  • 80ml wina truskawkowego,
  • 2 truskawki,
  • mięta,
  • sweet&sour,
  • kruszony lód,
  • cytryna

Drink na bazie wina wiśniowego

  • 120ml wina wiśniowego,
  • 100ml soku bananowego,
  • lód

Jak łączyć nasze wina?

Z dzikiej róży

Wino z dzikiej róży pasuje do kuchni azjatyckiej (zwłaszcza wieprzowiny) jako składnik do przygotowania potraw, dań z migdałami (np. do prażonych migdałów), wędzonych ryb (tłustych), wędzonych mięs, lodów, ciast, deserów.

Truskawkowe

Wino truskawkowe pasuje do sałatek owocowych oraz lekkich sałatek bez sosu lub z sosem cytrynowym (nie z sosem winegret, sosem octowym ani śmietanowym), serów pleśniowych (wytrawnych), sushi (maki, sashimi), ciast, deserów, lodów.

Jarzębinowe

Wino jarzębinowe pasuje do serów pleśniowych (białych, polskich), tapasów (włoskich, wytrawnych), wędzonych mięs (nie słonych), sushi w tempurze, królika, filetu z kurczaka.

Wiśniowe

Wino wiśniowe pasuje do pasztetów, pieczeni, pieczonego mięsa, ciast, lodów, deserów, łososia.

Z czarnej porzeczki

Wino z czarnej porzeczki pasuje do - dziczyzny (zwłaszcza sarniny), jagnięciny, dorsza, pieczeni z lżejszymi sosami, pasztetów (z wątróbek z gęsi, z foie gras), gulaszów (słodkich, np. z marchewką), grzybów, sosów, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości czekolady pow. 70%.

Aroniowe półsłodkie

Wino aroniowe półsłodkie pasuje do kaczki z lekkimi sosami, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości kakao powyżej 70%, ciast, lodów, pasztetów, pieczeni, pieczonych mięs.

© 2024 Potęga Tradycji, Wszystkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności

Powered by WaZa Studios

pl_PL
Przewiń do góry